A Neszmélyi borvidék bemutatása

A Neszmélyi borvidék pincészetei:

Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, borterasz.hu

 

Táj változó (reflektor)fényben

Neszmély és környéke középkori hagyományokkal is rendelkező borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás áruborai biztosították a vidék borainak jó hírnevét. A XIX. század második felében jött létre az Eszterházy Csákvári Uradalom jónevű ászári mintaszőlészete és -pincészete, amely egyben az 1897-ben felállított Neszmélyi-borvidék szakmai megalapozását is jelentette. Ebben az időben a neszmélyi, duanaalmási bor fogalomnak számított a hazai borértő körökben!

A Neszmélyi borvidék 1959-ben beolvadt a Bársonyos-Császári borvidékbe. Ez a folyamat a kor állami gazdaságokon és mezőgazdasági termelőszövetkezeteken alapuló, nagyüzemi szőlőtermesztési ideológiáját tükrözte. (A Bársonyos elnevezés a Vértestől északnyugatra húzódó löszös dombhátról származik). Neszmély önálló borvidékként csak 1977. óta szerepel újra. A borvidéket azért hozták létre, hogy az egykori, leromlott s a borvidékek sorából törölt Neszmélyi borvidéken a szőlőtermesztés ismét jelentős fejlődést érhessen el.

A borvidéken jellemzően csak fehérbor-szőlő­fajtákat termesztenek. Az Ászár-Neszmélyi borvidék mai vezető szőlőfajtái a chardonnay, a rizlingszilváni és az ezerjó. Kisebb mennyiséget termelnek zöld veltelíniből,  cserszegi fűszeresből, olaszrizlingből, ottonel muskotályból, ezerjóból  és királyleánykából.

A vidéken a XIX. és XX. században termelt hagyományos fajták az ezerjó, olaszrizling, rizlingszilváni, kövidinka, mézes fehér, piros szlankamenka, leányka, sauvignon blanc, piros tramini, rajnai rizling, Irsai Olivér voltak.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Neszmélyi borvidék néhány bora:

Hilltop Sauvignon Blanc, Kamocsay Prémium Merlot, Hilltop Merlot Rosé, Hilltop Irsai Olivér, Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé, Kamocsay Prémium Irsai Olivér, HILLTOP Irsai Cuvée bortarisznya 3L, Hilltop Merlot, Hilltop Chardonnay, Hilltop Cserszegi Fűszeres, Kamocsay Prémium Olaszrizling, Kamocsay Prémium Sárgamuskotály, Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc , Hilltop Olaszrizling, Kamocsay Prémium Pinot Gris, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, Kamocsay Ihlet Cuvée, Kamocsay Prémium Chardonnay, HILLTOP Rosé Cuvée bortarisznya 3L, Nilltop Merlot Bortarisznya 3L

 

A borvidék a Dunazug-hegyvidék agroökológiai körzetében alakult ki. A szőlőtermesztő települések részben a Gerecse hegység délnyugati, illetve a Dunára néző lejtő északi nyúlványain (Dunaalmás, Neszmély körzete), platószerű területein, részben Vértesalján, a Vértes hegység nyugati és a Bakony északi nyúlványain, a Kisalföld és a dombvidék találkozásánál terülnek el.

Talaját tekintve a löszön kialakult barna erdőtalaj az uralkodó típus, de előfordulnak a mészkövön, dolomiton képződött rendzina talajok, továbbá a homokkövön, márgán és homokon képződött erdőtalajok is. Dunaalmás és Neszmély körzetében s általában a Nyugat-Gerecse területein a talaj erősen, sok helyen a talajképző kőzetekig erodálódott.

Klímáját illetően a borvidék a Kisalföld éghajlati körzetébe tartozik, és közvetlen határos a Dunántúl dombos-hegyes területeinek éghajlati körzeteivel. A borvidékre a hőmérséklet közeps ingadozása jellemző. Az évi hőmérsékleti szélsőségek mérsékeltebbek, mint az alföldi borvidékeken. A páratartalom általában magas. A késő tavaszi és korai őszi fagyok erőssége és gyakorisága mérsékelt. Csapadékátlaga közepes.

Forrás:      
Kozma Pál: A szőlő és termesztése I. (261. o.)
Akadémiai Kiadó, 2002

 

A Neszmélyi borvidékhez tartozó települések:

Ászár, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely, Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Neszmély, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vértesszőlős.

 

A Neszmélyi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Chardonnay, Irsai Olivér, Pinot noir, Cserszegi fűszeres, Sárga muskotály, Merlot, Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Sauvignon blanc

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától