A Balatonfüred-Csopaki borvidék bemutatása

„Volt idő, hogy egész télen csopakit ittam, egy kicsit sárgásrózsaszín pezsgő italt, amely bámulatraméltó arányérzékével állott az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen a csopaki. Ilyen egzakt, kétszerkettő-négy bor ez.

Az almádi kedveli a könnyű ebédeket és a délutáni alvást. A füredi a romantikus. Az arácsi bájos és egyszerű. A dörgicsei valamennyi között a leghuncutabb.”

Forrás:
Hamvas Béla: A bor filozófiája (143. o.)
Editio M Kft., 2000

 

A Balatonfüred-Csopaki borvidék pincészetei:

Levendulapince, borterasz.hu, Canter Borház, Liszkay, Pántlika Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Lantos és Monoki Pince, Salánki Borpince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó

 

Szőlőhegyből hétvégi telek

A Balaton északi partján, mintegy 10 -12 km széles sávban, Zánkától Balatonalmádiig húzódik a borvidék. Földrajzi helyzete alapján a Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balatonfelvidék része, annak keleti szegmensét képezi. Közigazgatásilag Veszprém megyéhez tartozik.

A borvidék teljes termőterülete 6341 ha, amelyből 5792 ha első osztályú. A ténylegesen beültetett terület 2133,7 ha. Ennek sajnos az is az oka, hogy sok jó szőlőtermő dűlőt a későbbi „bebírók” felparcelláztak, hogy ott hétvégi házakat építsenek. Ezek a szőlőhegyek valószínűleg hosszú időre - ha nem örökre -, elvesztek a szőlő- és bortermelés számára.

Nem csak rizling

A borvidék elsődlegesen fehérbor-termő terület, bár ez nem volt mindig így. A XIX. század híradásai vörös borok termeléséről is megemlékeznek. A második világháború után a vörösbortermelés ismét lábra kapott, - igaz csak a borvidék igen kis részén.

Napjainkra a telepített területeken az olaszrizling után jelentős mennyiségű a rizlingszilváni. Az utóbbi másfél évtizedben megnőtt a chardonnay és a szürkebarát részaránya is.

A valamikor híres Akali Muskotály, amely a XX. század második felében a borivók között éppen arról volt híres, hogy – szemben a csaknem kizárólagosságra jutott félédes-édes muskotályok uralmával – félszáraz, sőt száraz iskolázásban is elérhető volt, az utóbbi évtizedben eltűnni látszik a borpiacról. Új értékeket mutat meg a Figula-pincészet semillon fehérbora. Az ezen a borvidéken nem őshonos szőlőfajta jelentős minőséget ígér.

Míg a XIX. században hagyományosan folyt vörösbor termelés a Balatonfelvidéken, addig a XX. századra csaknem kizárólag fehérbor termő területként tartották számon ezt a régiót. Afféle vörösbor termő rezervátum ma is a Tihanyi-félsziget, kisebb mértékben pedig Dörgicse környéke, ahol évről-évre palackoznak vörös borokat is, valamint kékfrankos, merlot, zweigelt alapú rozé bort. Tihany vezető vörös borszőlő fajtái a kékfrankos, és zweigelt.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Balatonfüred-Csopaki borvidék néhány bora:

Balatonakali Merlot 5 literes, Salánki Rose  5literes , Chateau Salánki Cabernet F    Sau, Liszkay Cabernet Sauvignon, Dörgicsei Pinot Gris, Balatonakali Merlot, Balatoncsicsói Kékfrankos Rosé, Kékfrankos Rosé, Bibor, Mithras Cuvee 1997, Liszkay Merlot, Agyaglik, Kűvölgy, Siller, Liszkay Cabernet Franc Giulia, Dörgicsei Sauvignon Blanc, Balatonszőlősi Ottonel Muskotály, Bella Rosa, Chateu Salánki Merlot, Merlot Hordószelekció, Balatoncsicsói Olaszrizling,  Mithrás Cuvee 2003, Tihanyi Cabernet Franc, Liszkay Pinot Noir Rozé, Blauer Portugieser  Oportó 

 

Domborzata és talaja a Badacsonyi borvidékhez hasonló, de attól kissé eltérő, attól kissé változatosabb. Itt előfordulnak a permi vörös homokkövön, triász mészkövön, dolomiton, pannonhomokon, kristáylos palán, márgán és löszön kialakult rendzina és erdőtalajok is.

Forrás:
Kozma Pál: A szőlő és termesztése I. (262. o.)
Akadémiai Kiadó, 2002

 

A Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó települések:

Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly, Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka.

 

A Balatonfüred-Csopaki borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Cabernet franc, Szürkebarát, Merlot, Chardonnay, Rajnai rizling, Juhfark, Cabernet sauvignon, Olaszrizling, Kékfrankos, Ottonel muskotály, Sauvignon blanc, Kékoportó, Pinot noir

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától