A Juhfark szőlő bemutatása

Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Gyakran keverték össze a csomorika fajtával, de mára ez a vita tisztázódott. Somló hegyen újra tiszta ültetvényeket találunk. Teljes termőterülete mintegy 110 ha, ennek egy kisebb része a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található.

Valódi értékei a vulkáni, ásványos talajokon mutatkoznak meg, de a meszes talajt is kedveli. Bora itt könnyedebb, illatosabb.

Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és az eredmény nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Juhfarkból készített néhány bor:

Magnus Nagy-Somlói Juhfark, Somlói Juhfark évszámos, Nagy-Somlói Juhfark 2008, Nászéjszakák bora- homokfújt, JUHFARK 2003 - VÖRÖS SZÍV, Tornai Top Selection Grófi Juhfark, Somlai, Autóemblémás borok, Somló Pezsgő Gravírozott, Nagy-Somlói Juhfark, Juhfark, Somlói Juhfark Késői szüret, Tornai Prémium Juhfark, Juhfark Gravírozott szív, Nagy Somlói Arany Cuveé, Harsonás angyal, Kedvezményes pezsgő csomag, Kínáló tartály, Nászészakák bora 01, Somlói Juhfark, Magyar címeres Juhfark , Somló pezsgő sec WB, JUHFARK 2003 - POCAKOS, Somlói Juhfark 2008, Somlói Juhfark

 

A magyar eredetű Juhfark a filoxéravész előtt igen ismert és elterjedt volt Magyarországon. Nevét ma leginkább Somlóval kötik össze, de több helye, elsősorban a Balaton északi partvonalán is új életre kezd kelni, mint önálló borféleség. Nevét a juhfarkhoz hasonlatos, kissé görbe fürtformájáról kapta. A furmint és a kéknyelű mellett azon fehér hungaricum, amely e visszafogott illatú, de igen karakteres, testes, magas savtartalommal bíró borrá válik. Az érlelést nagyon meghálálja, s szépen öregedő bor lesz belőle.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (21. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Juhfarkot termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Juhfarkból készült bor rendelhető:

Kolonics Pincészet, Tornai Pincészet Somló, Fazekas pincészet, Fekete Pince Somló, Hárs Család bioPincészete, Canter Borház, Salánki Borpince, Levendulapince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Várkapitány Pincészet Somló, Zsirai Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától