A Juhfark szőlő bemutatása

Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Gyakran keverték össze a csomorika fajtával, de mára ez a vita tisztázódott. Somló hegyen újra tiszta ültetvényeket találunk. Teljes termőterülete mintegy 110 ha, ennek egy kisebb része a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található.

Valódi értékei a vulkáni, ásványos talajokon mutatkoznak meg, de a meszes talajt is kedveli. Bora itt könnyedebb, illatosabb.

Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és az eredmény nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Juhfarkból készített néhány bor:

Magnus Juhfark, Somlói Juhfark, Juhfark Karácsonyi, Somló Pezsgő Évfordulója, Autóemblémás borok, Nászészakák bora 01, Juhfark, Tornai Friss Juhfark, Somló Pezsgő Gravírozott, Balatonakali Juhfark, Minőségi Folyóborok, Somlói Juhfark, Számmal gravírozott Pezsgők, Somlói Juhfark Késői szüret, Juhfark, Somlói Juhfark, Harsonás angyal, Nászéjszakák bora- szőlőleveles, Juhfark, Kedvezményes pezsgő csomag, Balatoncsicsói Juhfark , Kínáló tartály, Somlói Juhfark 2015, Somlói Juhfark, Nagy-Somlói Juhfark 2008

 

A magyar eredetű Juhfark a filoxéravész előtt igen ismert és elterjedt volt Magyarországon. Nevét ma leginkább Somlóval kötik össze, de több helye, elsősorban a Balaton északi partvonalán is új életre kezd kelni, mint önálló borféleség. Nevét a juhfarkhoz hasonlatos, kissé görbe fürtformájáról kapta. A furmint és a kéknyelű mellett azon fehér hungaricum, amely e visszafogott illatú, de igen karakteres, testes, magas savtartalommal bíró borrá válik. Az érlelést nagyon meghálálja, s szépen öregedő bor lesz belőle.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (21. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Juhfarkot termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Juhfarkból készült bor rendelhető:

Levendulapince, Canter Borház, Fazekas pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Tornai Pincészet Somló, Fekete Pince Somló, Hárs Család bioPincészete, Salánki Borpince, Kolonics Pincészet, Várkapitány Pincészet Somló

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától