A Juhfark szőlő bemutatása
Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Gyakran keverték össze a csomorika fajtával, de mára ez a vita tisztázódott. Somló hegyen újra tiszta ültetvényeket találunk. Teljes termőterülete mintegy 110 ha, ennek egy kisebb része a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található.
Valódi értékei a vulkáni, ásványos talajokon mutatkoznak meg, de a meszes talajt is kedveli. Bora itt könnyedebb, illatosabb.
Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és az eredmény nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Juhfarkból készített néhány bor:
Nászéjszakák bora- szőlőleveles, Juhfark, Somlói Juhfark Késői szüret, Juhfark Karácsonyi, JUHFARK 2003 - VÖRÖS SZÍV, Somlói Juhfark, Somló pezsgő doux, Balatoncsicsói Juhfark , Somló Pezsgő Gravírozott, Magnus Juhfark, Kedvezményes pezsgő csomag, JUHFARK 2003 - POCAKOS, Számmal gravírozott Pezsgők, Somlói Juhfark, Harsonás angyal, Somlói Juhfark, Magyar címeres Juhfark , Juhfark, Somlói Juhfark évszámos, Somlói Juhfark, Somló pezsgő sec WB, Nagy Somlói Arany Cuveé, Kis és nagy Hancúrléc, Nászészakák bora 01, Nászéjszakák bora 02
A magyar eredetű Juhfark a filoxéravész előtt igen ismert és elterjedt volt Magyarországon. Nevét ma leginkább Somlóval kötik össze, de több helye, elsősorban a Balaton északi partvonalán is új életre kezd kelni, mint önálló borféleség. Nevét a juhfarkhoz hasonlatos, kissé görbe fürtformájáról kapta. A furmint és a kéknyelű mellett azon fehér hungaricum, amely e visszafogott illatú, de igen karakteres, testes, magas savtartalommal bíró borrá válik. Az érlelést nagyon meghálálja, s szépen öregedő bor lesz belőle.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (21. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Juhfarkot termesztenek:
Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pécsi borvidék
Pincészetek, ahonnan Juhfarkból készült bor rendelhető:
Fazekas pincészet, Fekete Pince Somló, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Hárs Család bioPincészete, Canter Borház, Várkapitány Pincészet Somló, Kolonics Pincészet