A Juhfark szőlő bemutatása

Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Gyakran keverték össze a csomorika fajtával, de mára ez a vita tisztázódott. Somló hegyen újra tiszta ültetvényeket találunk. Teljes termőterülete mintegy 110 ha, ennek egy kisebb része a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található.

Valódi értékei a vulkáni, ásványos talajokon mutatkoznak meg, de a meszes talajt is kedveli. Bora itt könnyedebb, illatosabb.

Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és az eredmény nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Juhfarkból készített néhány bor:

Tornai Top Selection Grófi Juhfark, Harsonás angyal, Nagy Somlói Arany Cuveé, Somlói Juhfark, Minőségi Folyóborok, Magyar címeres Juhfark , JUHFARK 2003 - VÖRÖS SZÍV, Kínáló tartály, Nászéjszakák bora- homokfújt, Tornai Friss Juhfark, Juhfark, Nászészakák bora 01, Juhfark, Somló Pezsgő Gravírozott, Nagy-Somlói Juhfark, Nászéjszakák bora- szőlőleveles, somlói Juhfark, Kis és nagy Hancúrléc, Top Selection Aranyhegy Juhfark , Juhfark Karácsonyi, JUHFARK 2003 - POCAKOS, Somló Pezsgő Évfordulója, Nagy-Somlói Juhfark 2008, Kedvezményes pezsgő csomag, Somlói Juhfark 2015

 

A magyar eredetű Juhfark a filoxéravész előtt igen ismert és elterjedt volt Magyarországon. Nevét ma leginkább Somlóval kötik össze, de több helye, elsősorban a Balaton északi partvonalán is új életre kezd kelni, mint önálló borféleség. Nevét a juhfarkhoz hasonlatos, kissé görbe fürtformájáról kapta. A furmint és a kéknyelű mellett azon fehér hungaricum, amely e visszafogott illatú, de igen karakteres, testes, magas savtartalommal bíró borrá válik. Az érlelést nagyon meghálálja, s szépen öregedő bor lesz belőle.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (21. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Juhfarkot termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Pécsi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Juhfarkból készült bor rendelhető:

Fazekas pincészet, Fekete Pince Somló, Tornai Pincészet Somló, Salánki Borpince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Canter Borház, Levendulapince, Várkapitány Pincészet Somló, Hárs Család bioPincészete, Kolonics Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától