A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Hárslevelű Törköly Pálinka, Remete 2011, Somlói Hárslevelű, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Tokaji Dominium Hárslevelű, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Karácsonyi kedvesség ajandek csomag, Tokaji hárslevelű, Fehér Karácsonyi csomag, Hárslevelű Nyírjes dűlő, A Ház Bora, Szamorodni édes, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Prémium karácsonyi csomag, Hárslevelű, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Egri Csillag Superior, Tokaji Cuvée, Édeskettes, Somlói Hárslevelű 2010, Somlói Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Rigópohár, Tokaji furmint , Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Fekete Pince Somló, Fazekas pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Polgár Pincészet és Panzió, Angyal Borászat, Szent Benedek Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Pannon Tokaj Pincészet, Zsirai Pincészet, Galambos Pincészet, Kolonics Pincészet, Árpád-hegy Pince, Pajzos - Megyer Pincészet, Kun Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Besenyei Borház, Belward Pincészet, Lukácsy Pince, Hagymási Pincészet Eger

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától