A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Tokaji hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Tokaji furmint , Pók Tamás borválogatás, 4 20 Tokaji Cuvée 2021, Fehér Karácsonyi csomag, Prémium karácsonyi csomag, Tokaji Hárslevelű félédes, Hárslevelű Törköly Pálinka, Christmann Hárs  Hárslevelű 2022, Hashtag Neszmély, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Somlói Hárslevelű, Aranyhárs, Tokaji Cuvée, Tokaji Dominium Hárslevelű, Angyal Tokaji Cuvée, Tokaji PETRA Cuvée, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Eufória cuvée 2015, Somlói Hárslevelű 2010, Tokaji Cuvée, Pók Tamás borválogatás

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Egri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Villányi borvidék, Neszmélyi borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Belward Pincészet, Lukácsy Pince, Zsirai Pincészet, Galambos Pincészet, Kolonics Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Pók Tamás Pincéje, Fazekas pincészet, Fekete Pince Somló, Pajzos - Megyer Pincészet, Szent Benedek Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Gajdócsi Borászat, Polgár Pincészet és Panzió, Pannon Tokaj Pincészet, Besenyei Borház, Kun Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Angyal Borászat, Árpád-hegy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától