A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Tokaji furmint , Egri Csillag 2012, Tornai Prémium Hárslevelű , Rigópohár, Aranyhárs, Mátrai Fríz Hárslevelű, Eleven, Somlói Hárslevelű, Hanga, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Angyal Tokaji Cuvée, Somlói Hárslevelű 2009, Édeskettes, Minőségi Folyóborok, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Siklósi Hárslevelű, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Húsvéti Hárslevelű csomag, Tokaji Dominium Hárslevelű 2013, Hárslevelű Törköly Pálinka, Tokaji Fortissimo 2013, Tűzkő Hárslevelű, Top Selection Grófi Hárslevelű , Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tolnai borvidék, Mátrai borvidék, Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Pannon Tokaj , Pók Tamás Pincéje, Fazekas pincészet, Demeter Pincészet, Árpád-hegy Pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Kun Lajos pincészete, Szent Benedek Pincészet, Zsirai Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Fekete Pince Somló, Belward Pincészet, Galambos Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Pajzos - Megyer Pincészet, borterasz.hu, Halasi Pince, Tűzkő Birtok, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Angyal Borászat, Tornai Pincészet Somló, Kolonics Pincészet, HOLDVÖLGY, Lukácsy Pince, Hárs Család bioPincészete, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Besenyei Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától