A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Katika Cuvée, Angyal Borválogatás, Rigópohár, Somlói Hárslevelű, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Halasi Kései Hárslevelű, Mester Hatos borcsomag, Tokaji Dominium Hárslevelű, Eleven, Halasi Fehér Cuvée, Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Karácsonyi prémium csomag, Somlói Hárslevelű 2010, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Aranyhárs, Édeskettes, Eufória cuvée 2015, Siklósi Hárslevelű, Egyszervolt, Pajzos Hárslevelű Késői szüret, Tűzkő Szelekció, Tokaji Hárslevelű, 6 puttonyos Tokaji Aszú

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Villányi borvidék, Kunsági borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Egri borvidék, Tokaji borvidék, Tolnai borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Pajzos - Megyer Pincészet, Angyal Borászat, Szent Benedek Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Hárs Család bioPincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Belward Pincészet, Halasi Pince, Basilicus Szőlőbirtok, Hagymási Pincészet Eger, Pannon Tokaj Pincészet, Tűzkő Birtok, Zsirai Pincészet, Kolonics Pincészet, Lukácsy Pince, Galambos Pincészet, Fekete Pince Somló, borterasz.hu, Fazekas pincészet, Besenyei Borház, Kun Lajos pincészete, Polgár Pincészet és Panzió, Árpád-hegy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától