A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Tokaji hárslevelű, Rigópohár, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Halasi Fehér Cuvée, A Ház Bora, Mester Hatos borcsomag, Somlói Hárslevelű, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Hárslevelű, Halasi Kései Hárslevelű, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Hanna Cuvée 2011 késői, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Fehér Karácsonyi csomag, Tokaji Hárslevelű félédes, Remete 2006, Angyal Borválogatás, Hárslevelű, Édeskettes, Hárslevelű Törköly Pálinka, Mátrai Fríz Hárslevelű, Eleven, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Tokaji Aszú 6 puttonyos

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Egri borvidék, Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Kunsági borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Pécsi borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Szent Benedek Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Angyal Borászat, Fazekas pincészet, Fekete Pince Somló, Pannon Tokaj , Árpád-hegy Pince, Tűzkő Birtok, Kun Lajos pincészete, Tornai Pincészet Somló, Pajzos - Megyer Pincészet, Zsirai Pincészet, Belward Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Halasi Pince, Lukácsy Pince, Pók Tamás Pincéje, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hárs Család bioPincészete, Galambos Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Besenyei Borház, borterasz.hu, HOLDVÖLGY, Polgár Pincészet és Panzió

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától