A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Egyszervolt, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, A Ház Bora, Hárslevelű, Mester Hatos borcsomag, Katika Cuvée, Mindenjó, Somlói Hárslevelű, Tokaji Száraz Szamorodni, Megyer Tokaji Hárslevelű Késői , Tokaji Hárslevelű félédes, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Dominium Hárslevelű, Aranykönny, Édeskettes, Hárslevelű Válogatás, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Pók Tamás borválogatás, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Rigópohár, Top Selection Grófi Hárslevelű , Hárslevelű pálinka díszdobozban, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Tokaji furmint , Hárslevelű Superior 2014

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Egri borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Kun Lajos pincészete, Halasi Pince, Pannon Tokaj , Pók Tamás Pincéje, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Besenyei Borház, Basilicus Szőlőbirtok, Angyal Borászat, Pajzos - Megyer Pincészet, Árpád-hegy Pince, Tűzkő Birtok, Galambos Pincészet, Fekete Pince Somló, Tornai Pincészet Somló, Fazekas pincészet, Lukácsy Pince, Zsirai Pincészet, Szent Benedek Pincészet, borterasz.hu, Belward Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Hárs Család bioPincészete, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Hagymási Pincészet Eger

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától