A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Lapis Furmint-Hárslevelű, Hárslevelű Válogatás, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Aranyhárs, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Hárslevelű, Tokaji furmint , Somlói Hárslevelű, Tokaji Szamorodni száraz, Mester Hatos borcsomag, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Tokaji hárslevelű, A Ház Bora, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Pók Tamás borválogatás, Tűzkő Szelekció, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Siklósi Hárslevelű, Tűzkő Hárslevelű, Karácsonyi prémium csomag, Angyal Tokaji Cuvée, Eufória cuvée 2015, Minőségi Folyóborok, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Remete 2011

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Kun Lajos pincészete, Szent Benedek Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, Besenyei Borház, Lukácsy Pince, Kolonics Pincészet, Pannon Tokaj Pincészet, Belward Pincészet, Fekete Pince Somló, Basilicus Szőlőbirtok, Angyal Borászat, Hagymási Pincészet Eger, Árpád-hegy Pince, Tűzkő Birtok, Polgár Pincészet és Panzió, Pajzos - Megyer Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Hárs Család bioPincészete, Zsirai Pincészet, Galambos Pincészet, borterasz.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától