A Hárslevelű szőlő bemutatása
Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és 90 ha az Egri borvidéken található.
Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.
Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Hárslevelűből készített néhány bor:
Hárslevelű Válogatás, Megyer Tokaji Hárslevelű Késői , Pók Tamás borválogatás, Hárslevelű, Édeskettes, Eufória cuvée 2015, Lapis Furmint-Hárslevelű, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Tokaji Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Tűzkő Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Tokaji Hárslevelű félédes, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Hárslevelű Nyírjes dűlő, Hárslevelű, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Somlói Hárslevelű, A Ház Bora, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Szamorodni édes, Angyal Borválogatás, Tokaji Száraz Szamorodni, Tokaji Aszú 6 puttonyos
A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:
Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék
Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:
Angyal Borászat, Galambos Pincészet, Pannon Tokaj Pincészet, Tűzkő Birtok, Hagymási Pincészet Eger, Szent Benedek Pincészet, Belward Pincészet, Zsirai Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Pók Tamás Pincéje, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pajzos - Megyer Pincészet, Besenyei Borház, Kun Lajos pincészete, Árpád-hegy Pince, Kolonics Pincészet, Fekete Pince Somló, Fazekas pincészet, Lukácsy Pince, Polgár Pincészet és Panzió, borterasz.hu, Hárs Család bioPincészete