A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Karácsonyi prémium csomag, Tűzkő Szelekció, Katika Cuvée, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Angyal Borválogatás, Szamorodni édes, Pók Tamás borválogatás, Tűzkő Hárslevelű, Hárslevelű Superior 2014, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Remete 2011, Tokaji Dominium Hárslevelű, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Mester Hatos borcsomag, Tokaji Szamorodni száraz, Somlói Hárslevelű, Tokaji Hárslevelű, Somlói Hárslevelű 2010, 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003, Tokaji furmint , Hárslevelű Válogatás, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Hárslevelű, Tokaji Száraz Szamorodni

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Villányi borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Kunsági borvidék, Tolnai borvidék, Egri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Fekete Pince Somló, Zsirai Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Pajzos - Megyer Pincészet, Kun Lajos pincészete, Angyal Borászat, Szent Benedek Pincészet, Fazekas pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Belward Pincészet, Pannon Tokaj Pincészet, Tűzkő Birtok, Hárs Család bioPincészete, Galambos Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, borterasz.hu, Pók Tamás Pincéje, Árpád-hegy Pince, Lukácsy Pince, Hagymási Pincészet Eger, Kolonics Pincészet, Besenyei Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától