A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Pók Tamás borválogatás, Pók Tamás borválogatás, Egyszervolt, Somlói Hárslevelű, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Somlói Hárslevelű 2010, Tokaji Hárslevelű félédes, Hárslevelű Superior 2014, Eufória cuvée 2015, Tokaji furmint , Somlói Hárslevelű, Tűzkő Szelekció, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Hárslevelű, Halasi Fehér Cuvée, Somlói Hárslevelű 2009, Tokaji Hanna Cuvée 2011 késői, Hárslevelű, Édeskettes, Tokaji hárslevelű, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Tokaji Dominium Hárslevelű 2014, Katika Cuvée, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Tolnai borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Pannon Tokaj , Kun Lajos pincészete, Fekete Pince Somló, Tűzkő Birtok, Pók Tamás Pincéje, Belward Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, HOLDVÖLGY, Szent Benedek Pincészet, Angyal Borászat, Halasi Pince, Basilicus Szőlőbirtok, borterasz.hu, Zsirai Pincészet, Fazekas pincészet, Pajzos - Megyer Pincészet, Lukácsy Pince, Galambos Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Kolonics Pincészet, Tornai Pincészet Somló, Hárs Család bioPincészete, Árpád-hegy Pince, Besenyei Borház, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Hagymási Pincészet Eger

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától