A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

SIGNATURE, Halasi Kései Hárslevelű, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Pók Tamás borválogatás, Tokaji hárslevelű, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Somlói Hárslevelű, Eufória cuvée 2015, Minőségi Folyóborok, Mindenjó, Pajzos Hárslevelű Késői szüret, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Tokaji Dominium Hárslevelű 2013, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Somlói Hárslevelű, Tokaji Hanna Cuvée 2011 késői, SIGNATURE, Mester Hatos borcsomag, Hárslevelű, Somlói Hárslevelű 2010, Pók Tamás borválogatás, Hárslevelű Válogatás, Tornai Prémium Hárslevelű , Somlói Hárslevelű, Hárslevelű

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Pannon Tokaj , Angyal Borászat, Basilicus Szőlőbirtok, Fekete Pince Somló, Hagymási Pincészet Eger, Galambos Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pajzos - Megyer Pincészet, Tornai Pincészet Somló, Halasi Pince, Szent Benedek Pincészet, Tűzkő Birtok, borterasz.hu, Zsirai Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Lukácsy Pince, Kun Lajos pincészete, Fazekas pincészet, Pók Tamás Pincéje, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, HOLDVÖLGY, Polgár Pincészet és Panzió, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Besenyei Borház, Belward Pincészet, Árpád-hegy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától