A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Tokaji Szamorodni száraz, Hárslevelű Törköly Pálinka, Halasi Fehér Cuvée, Remete 2006, Aranyhárs, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Somlói Hárslevelű 2010, Karácsonyi Válogatás, Egri Csillag Superiror, Aranykönny, Tokaji Száraz Szamorodni, Somlói Hárslevelű, Rigópohár, Somlói Hárslevelű, Egyszervolt, Angyal Tokaji Cuvée, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Mátrai Fríz Hárslevelű, Tornai Prémium Hárslevelű , Megyer Tokaji Hárslevelű Késői , Tokaji furmint , Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Édeskettes, Hárslevelű

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Egri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Kunsági borvidék, Tolnai borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Kun Lajos pincészete, Tűzkő Birtok, Basilicus Szőlőbirtok, Pajzos - Megyer Pincészet, Angyal Borászat, Fazekas pincészet, Tornai Pincészet Somló, Pannon Tokaj , Fekete Pince Somló, Pók Tamás Pincéje, Zsirai Pincészet, HOLDVÖLGY, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Szent Benedek Pincészet, Belward Pincészet, Halasi Pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Árpád-hegy Pince, Lukácsy Pince, Galambos Pincészet, borterasz.hu, Hárs Család bioPincészete, Hagymási Pincészet Eger, Polgár Pincészet és Panzió, Besenyei Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától