A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Hárslevelű Válogatás, BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Hashtag Neszmély, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Tokaji Hárslevelű félédes, 4 20 Tokaji Cuvée 2021, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Somlói Hárslevelű 2010, Egri Csillag Superior, Somlói Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Hárslevelű Törköly Pálinka, ESOX II Habzóbor 2021, Tokaji Száraz Szamorodni, Christmann Hárs  Hárslevelű 2022, Angyal Tokaji Cuvée, Siklósi Hárslevelű, Hárslevelű Superior 2014, Katika Cuvée, Eufória cuvée 2015, Tokaji Cuvée, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Tokaji Hárslevelű édes, Rigópohár

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Kunsági borvidék, Neszmélyi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Angyal Borászat, Fazekas pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Pajzos - Megyer Pincészet, Pannon Tokaj Pincészet, Fekete Pince Somló, Besenyei Borház, Pók Tamás Pincéje, Belward Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Gajdócsi Borászat, Zsirai Pincészet, Kun Pincészet, Kolonics Pincészet, Galambos Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Árpád-hegy Pince, Lukácsy Pince, Polgár Pincészet és Panzió

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától