A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Tokaji hárslevelű, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Tűzkő Hárslevelű, Tornai Prémium Hárslevelű , Mester Hatos borcsomag, Somlói Hárslevelű 2010, Angyal Tokaji Cuvée, Eufória cuvée 2015, Halasi Fehér Cuvée, Siklósi Hárslevelű, Édeskettes, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Dominium Hárslevelű 2013, Somlói Hárslevelű, Top Selection Grófi Hárslevelű , Pók Tamás borválogatás, Hárslevelű Válogatás, Aranyhárs, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Egri Csillag Superiror, Tokaji Fortissimo 2013, Pók Tamás borválogatás, Fehér Karácsonyi csomag, Tűzkő Szelekció

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Villányi borvidék, Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Pannon Tokaj , Tűzkő Birtok, Pajzos - Megyer Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Halasi Pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Zsirai Pincészet, Angyal Borászat, Szent Benedek Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Fazekas pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Basilicus Szőlőbirtok, Fekete Pince Somló, Árpád-hegy Pince, Tornai Pincészet Somló, Belward Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Besenyei Borház, Kun Lajos pincészete, HOLDVÖLGY, borterasz.hu, Galambos Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától