A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Somlói Hárslevelű, Eufória cuvée 2015, Pók Tamás borválogatás, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Hárslevelű Válogatás, Angyal Tokaji Cuvée, Pajzos Hárslevelű Késői szüret, Aranyhárs, Hárslevelű, Tokaji hárslevelű, Megyer Tokaji Hárslevelű Késői , Tornai Friss Birtokbor, Somlói Hárslevelű, Tokaji Hárslevelű félédes, Karácsonyi csomag 2016, Somlói Hárslevelű, Hárslevelű, Katika Cuvée, Tokaji Hárslevelű, Mátrai Fríz Hárslevelű, Mindenjó, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Rigópohár, Somlói Hárslevelű 2009, Top Selection Grófi Hárslevelű 

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Tolnai borvidék, Badacsonyi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Szent Benedek Pincészet, Tornai Pincészet Somló, Zsirai Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Lukácsy Pince, Fekete Pince Somló, Fazekas pincészet, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Demeter Pincészet, Pannon Tokaj , Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, HOLDVÖLGY, Hárs Család bioPincészete, Árpád-hegy Pince, Pajzos - Megyer Pincészet, Galambos Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Angyal Borászat, Belward Pincészet, Kolonics Pincészet, borterasz.hu, Polgár Pincészet és Panzió, Halasi Pince, Kun Lajos pincészete, Besenyei Borház, Katona Borház Kft, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tűzkő Birtok

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától